Een bezeten wereld

„Wij leven in een bezeten wereld. En wij weten het. Het zou voor niemand onverwacht komen, als de waanzin eensklaps uitbrak in een razernij, waaruit deze arme Europese mensheid achterbleef in verstomping en verdwazing, de motoren nog draaiende en de vlaggen nog wapperende, maar de geest geweken”.”

Bron: Johan Huizinga, In de schaduwen van morgen (1935)

Vorige week bezocht ik in het filmmuseum Eye de première van de film ‘United We Stand’ van de filmmaker David van Tijn die gaat over de celliste Maya Fridman staat die na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne een aantal benefietconcerten heeft georganiseerd voor de bewoners van Oekraïne.

De film volgt Maya en haar medemuzikanten tijdens deze concerten en laat zien wat de oorlog voor impact heeft op hun werk en hun persoonlijk leven. Mooi gefilmd en indrukwekkend zowel Russische als Oekraïense musici zich tegen de Russische agressie te zien uitspreken, daar is moed voor nodig! Ik realiseerde mij tijdens het kijken naar de film dat, of je nu Russisch bent of Oekraïens, je altijd een keuze moet maken tussen je aanpassen aan het systeem of in verzet gaan: de oorlog dwingt hen daartoe. En dat het maken van die keuze voor ons, die nog niet direct betrokken zijn bij de oorlog in Europa, nog geen urgentie heeft.

Alles wijst er echter op dat dat op korte termijn wel eens kan veranderen. Via inflatie en hoge energieprijzen worden wij geconfronteerd met de Russische geopolitieke strategie onze welvaart te ondermijnen. En alles wijst erop dat we zijn er nog niet zijn en de oorlog nog verder zal escaleren als de Russen delen van de Oekraïne via het referendum hebben geannexeerd. We weten niet wat de machthebbers in Moskou nog meer van plan zijn maar de mobilisatie vorige week belooft niet veel goeds.

Er staat veel op het spel want het gaat hier om het verdedigen van onze waarden en normen als Westerse samenleving. En het is daarom buitengewoon triest dat er in ons land mensen zijn die onze waarden en normen afwijzen en niet meer geloven in een democratische samenleving. We gaan een moeilijke periode tegemoet, vrees ik, waarbij we gedwongen zullen worden niet alleen ons uit te spreken maar ook met daden onze vrijheid zullen moeten verdedigen net als die dappere Russische als Oekraïense musici nu doen wetende wat de consequenties van niet handelen zullen zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: