De gouden eeuw

Ik ben van 1956, groeide op in Den Haag behoorde tot de eerste generatie van zowel mijn moeders als vaders kant die na de middelbare school ging studeren. Tegelijkertijd heb ik de afgelopen decennia kunnen profiteren van de toegenomen welvaart. Toen ik jong was gingen we niet op vakantie, had mijn vader geen auto en deden we alles met de trein en stookten we thuis op kolen. Pas op mijn 30ste ging ik voor het eerst met het vliegtuig en op mijn 32ste bezat ik mijn eerste PC. Ik behoor dus tot een generatie die gewend is aan steeds meer welvaart en verwent omdat onze generatie dit tot nu toe als vanzelfsprekend is gaan ervaren.

Aan dat alles lijkt nu een einde te zijn gekomen. We zitten momenteel in een structurele wereldwijde crisis die nog wel even gaat duren waarbij het de vraag is of we aan het eind van de crisis nog wel dezelfde levensstandaard zullen hebben als daarvoor. De crisissen stapelen zich op en hebben een dramatisch effect op ons dagelijks leven waarbij wij er op dit moment beter voorsteen dan bijvoorbeeld de UK waar niet alleen de energieprijzen voor veel ellende zorgen maar ook de hypotheekrente dramatisch gestegen is en het politiek een chaos is. Wellicht is dit ook ons voorland.

Onze tweede gouden eeuw is dus voorbij. En terwijl de eerste gouden eeuw in de 17e eeuw voornamelijk bij de elite welvaart bracht was de tweede die wij hebben mogen meemaken veel democratischer en konden wij er allemaal van toenemende welvaart profiteren. Dat is nu helaas over, we zullen ons moeten voorbereiden op heftige tijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: